lördag 7 april 2012

Fantastisk Spenatpaj med extra ost!

CIMG0259

Det här är en fantastisk spenatpaj med extra ost. När vi gick hem genom stan en dag och funderade på vad vi skulle äta kom paj-idén fram. Vi tittade in på närmsta hemköp letade ingredienser. En snabb sökning på google visade vad en pajdeg innehåller (ingen av oss har nånsin lagat paj förut). Med lite inspiration från de färdiga micro-pajernas innehållsförteckning valde vi några ingredienser och skyndade oss hem för att sätta igång. Det här skulle bli awesome! Vi skulle baka paj för första gången och inget kunde stoppa oss! Det här skulle bli Sveriges bästa spenatpaj!

Bakningen flöt på helt okej! Fick två tips på vägen av tredje person:

"Hur mycket stanning har ni använt?"
"Stanning"?

"Har hur mycket har ni  kryddat spenaten?"
"Varför skulle vi göra det?"

Kryddningen gjorde nog pajen klart bättre, stanning vet vi fortfarande inte vad det är för något, men vi är rätt säkra på att pajen inte behövde det. Dock blev den helt fantastiskt god! Och såhär kan du göra den själv därhemma:

Spenatpaj
4 pers, ugn 200°C, ca 1,5h

Ingredienser

  • Pajdeg (vi använde det här, receptet plus oregano och basilika i degen. Protip: ha alltid oregano och basilika i pajdegen.)
  • Spenat
  • Keso
  • Ev. pizzasås
  • Körsbärstomater
  • Mozarellaost
  • Riven ost
  • Peppar/Salt
  • Gul lök

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Börja med pajdegen enl recept, alt. freestyla. Se till att pajdegen är lite för-gräddad och finns uttryckt i en pajform.
  3. Tina spenat i kastrull på en platta. Se till att den inte är för vattnig. Ingen gillar vattnig paj.
  4. Blanda i keso. Eventuellt blanda i något annat du tror passar i pajen. Vi hittade lite extra pizzasås i kylen. Vad finns i din kyl?
  5. Hacka lök och lägg underst i pajen.
  6. Häll spenatkesoblandningen över löken i pajen.
  7. Dela körsbarstomaterna i lämpligt stora halvor och lägg överst i pajen på estetiskt tilltalande vis.
  8. Dela mozarellaost i lagom stora skivor och täck lagom stor del av pajen.
  9. Salta/peppra!!!!1 (för mer jämn förfdelning av kryddor kan man även salta-peppra redan innan ni täckt pajen med mozarella).
  10. På med riven ost. Fall inte i "för-lite-ost-på-pajen-fällan". Alla gillar ost.
  11. Grädda i ugnen tills osten smällt och fått fin färg. Tidtagning är för mesar, men vår var inne ungefär 50 min.
  12. Du är klar! Du har lagat din första paj någonsin!

Förslag på förbättringar

Pajen blev faktiskt riktigt god. På allvar! Skulle kanske kunna förbättras av att krydda spenaten redan innan den hälls ut i pajformen. Vår hade några tuggor med ganska mycket peppar. Annars var den ganska fantastisk som den är. Och den var inte överdrivet "rinnande". Men om du vill ha den ännu mer fast kan du ju alltid leta redan på en stanning och ha i. Alt ha mjöl i spenaten. Det borde funka, men vi är inga mästerkockar, så vi har antagligen fel.

Mer ost kan också vara bra...

 

Bilder

 

CIMG0232CIMG0246CIMG0248CIMG0249CIMG0251CIMG0253CIMG0257CIMG0259CIMG0261
ps….
CIMG0229
Vi fick lite pajdeg över… vad kan vi göra med den tro…?

2 kommentarer:

  1. Den såg ju jätte god ut, och det lät gott också/ Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. den är faktikst riktigt god! och attans lättlagad ^^

      Radera